Η ελληνική μουσική από την αρχαιότητα έως σήμερα

Ελληνική έντεχνη μουσική: εθνική μουσική σχολή 03/12/2017

Ο ΣΚΑΪ 100,3 στο πλαίσιο των ραδιοφωνικών εκπομπών του «Γνωρίζοντας την ιστορία μας», παρουσιάζει το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ «Γνωρίζοντας την ιστορία μας: Η ελληνική μουσική από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».
Eπιστήμονες και ερευνητές διαφόρων ειδικοτήτων, όπως Μουσικολόγοι, Εθνομουσικολόγοι, Ιστορικοί, Κοινωνιολόγοι, Ανθρωπολόγοι της Τέχνης μιλούν για τον ρόλο και τη σημασία της μουσικής στην Αρχαία Ελλάδα, τους Μέσους Χρόνους και τους Νεότερους Χρόνους, με ζωντανά μουσικά παραδείγματα.
Ένα πρωτότυπο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για όλα τα είδη μουσικής κατά περιόδους, για το ευρύ κοινό.
Η μουσική στην αρχαιότητα θεωρείται μητέρα των Επιστημών και των Τεχνών και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη Φιλοσοφία, την Αισθητική, τα Μαθηματικά. Αποτελείται από το τριφυές κίνηση-λόγος-μουσική και παίζει σπουδαίο ρόλο στον ιδιωτικό και τον δημόσιο βίο.
Κατά τους Μέσους Χρόνους (βυζαντινή αυτοκρατορία) το βυζαντινό μέλος είναι η κύρια κι επίσημη έκφραση της λόγιας εκκλησιαστικής μουσικής παράδοσης. Τα μουσικά όργανα και ο χορός απαγορεύονται στη βυζαντινή μουσική, ενώ διαπιστώνονται επιρροές της ψαλτικής τέχνης από Ανατολή και Δύση.
Στη θεματική για το δημοτικό τραγούδι αποσαφηνίζονται οι όροι «παραδοσιακή μουσική» και «μουσική παράδοση». Εξηγείται η καταγωγή, τα μουσικολογικά χαρακτηριστικά και η θεματολογία του δημοτικού τραγουδιού. Γίνεται λόγος για τα μουσικά όργανα της στεριανής και νησιωτικής Ελλάδας και ακούγονται ζωντανά μουσικά παραδείγματα.
Στη θεματική για την αστικο-λαϊκή μουσική παρουσιάζονται τα μουσικά είδη, που γεννιούνται και διαμορφώνονται στα αστικά κέντρα της Ελλάδας και της Μικρασίας, από τα τέλη του 19ου ως και τα μέσα του 20ου αιώνα: σμυρναίικο-πολίτικο, οπερέτα, επιθεώρηση, επτανησιακή καντάδα, αθηναϊκή καντάδα, ελαφρό τραγούδι, ρεμπέτικο, λαϊκό τραγούδι, «έντεχνο-λαϊκό».
Στον εν λόγω κύκλο εκπομπών παρουσιάζεται το πανόραμα του ελληνικού πενταγράμμου του 20ού αιώνα μαζί με τους κύριους εκφραστές του κάθε είδους μέσα στο ιστορικό-κοινωνικό και πολιτισμικό τους πλαίσιο. Ιδιαίτερες στάσεις στο ελαφρό τραγούδι της εποχής του Αττίκ, στο πειραιώτικο ρεμπέτικο του Βαμβακάρη, στον ρόλο του λαϊκού τραγουδιού στον εμπορικό κινηματογράφο, στη Σχολή Χατζιδάκι-Θεοδωράκη, στο ελληνικό ροκ και στους χορευτικούς συρμούς των δεκαετιών του 40, του 50 και του 60.
Την επιστημονική επιμέλεια, τον προγραμματισμό και τον συντονισμό του ντοκιμαντέρ έχει η κα. Ρενάτα Δαλιανούδη, διδάκτωρ Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και καθηγήτρια-σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Ο Άρης Πορτοσάλτε και η κα. Ρενάτα Δαλιανούδη συνομιλούν με περισσότερους από 20 έγκριτους επιστήμονες, ερευνητές και μουσικούς και παρουσιάζουν –για πρώτη φορά στο ελληνικό ραδιόφωνο- την ιστορία της ελληνικής μουσικής κατά είδη και ιστορικές περιόδους.
 

Ειδήσεις από το skai.gr

mode_comment Πες την άποψή σου
volume_up LIVE volume_up Ακούστε ζωντανά